- 6 porcí
- 1 velký květák (více než 1 kg)
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce mouky
- 1 1/4 hrnku mléka
- Podle chuti sůl a čerstvě mletý černý pepř
- ¼ kávové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 hrnky nastrouhaného sýru Gruyere
- ½ hrnku strouhaného parmesanu
- ¼ hrnku čerstvě nahrubo umleté strouhanky
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáč vymažte tukem, květák rozeberte na růžičky.
- Květák krátce povařte v páře (na mírnějším ohni, v hrnci s menším množstvím vody), dokud nezměkne. Pak vyndejte květák z vody a nechte okapat.
- Na středně velké pánvi rozehřejte na mírném ohni máslo a až se rozpustí, vmíchejte mouku. Za stálého míchání povařte asi 2 minuty. Přidejte mléko a stále míchejte, aby se neutvořily hrudky. Vařte další 3–4 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Takto připravený bešamel dochuťte solí a pepřem a přidejte muškátový oříšek.
- Přendejte květák do vymazaného pekáčku, posypte polovičním množství m sýra a přelijte připraveným bešamelem. Nakonec posypte zbývajícím sýrem a strouhankou.
- Pečte nezakryté 20 – 30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.
Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.