Zeleninový záhon v Dendrologické zahradě nabízí v letních měsících podívanou na méně známou zeleninu – mangold. Návštěvníci mohou obdivovat barvy krásně vzrostlého magoldu s červenými řapíky (odrůda Rhubarb) i s řapíky žlutými (odrůda Yellow), který se hodí díky svého vzhledu i do květinového záhonku.
„Je to ale výborná zelenina, plná vitamínu A, která může v kuchyni nahradit špenát,“ říká o méně známé zelenině Zdeněk Kiesenbauer z Dendrologické zahrady. „Upravuje se úplně stejně a dokonce má jemnější chuť.“ Mladé listy mangoldu se mohou použít do salátů, různě barevné stonky se mohou v pokrmech využít na ozdobu.
Můžete zkusit připravit omeletu s mangoldem podle našeho receptu!
Na záhonku je právě ke sklizni máta, kterou se v letních měsících můžeme osvěžit v nápojích s mátou.
„Jarní zelenina je pryč — ředvičky a saláty jsme sklidili. Nyní se staráme o mrkve, petržel, kapustu, fazole, rajčata, papriky. Okrasně působí na zahrádce slunečnice a co nevidět rozkvete mák,“ vysvětluje Zdeněk Kiesenbauer.
Prohlédnout si můžete fotografie, které jsme na zahrádce pořídili 22. června.