Na cheescake můžeme použít po jahodové sezóně borůvky či maliny nebo jakékoli čerstvé ovoce.
Korpus
- 1 hrnek rozdrcených sušenek
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- ½ kávové lžičky mleté skořice
- 1 polévkové lžíce másla
Náplň
- 2 hrnky ovoce (jahod, malin, borůvek)
- 25 dkg smetanového sýra (Filadelfie, případně Lučina)
- ¼ hrnku bílého jogurtu
- ¼ hrnku cukru
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- mléko – dle potřeby
- 1–2 polévkové lžíce rozpuštěné čokolády na ozdobení (není nutné)
- čerstvé snítky máty na ozdobu (není nutné)
Příprava korpusu:
- Troubu předehřejte na 180 st.
- V míse smíchejte všechny přísady na korpus a dejte do dortové/koláčové formy (nejlépe s odnímatelnými postranicemi) – rukama pevně natlačíme na dno formy, uhladíme, aby povrch byl rovnoměrně rozprostřen po celé formě.
- Pečeme 10 minut, do mírného zhnědnutí, po vychladnutí přidáme náplň.
Příprava náplně:
- Ovoce omyjte a osušte.
- Sýr, jogurt , cukr a vanilkový cukr dejte do mísy a elektrickým šlehačem asi 2 minuty šlehejte střední rychlostí.
- Zamíchejte lžící. Náplň by měla být asi tak hustá jako poleva. Pokud je hmota příliš hustá, špatně roztíratelná, přidejte postupně po lžících mléko.
- Náplň přendejte lžící na korpus a pomocí širšího nože nebo stěrky rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu – opatrně, abyste korpus nepoškodili. Překryjte fólií a dejte na 1–2 hodiny vychladit do lednice.
- Před podáváním opatrně sundejte postranní část formy a povrch dortu můžete nazdobit ovocem, rozpuštěnou čokoládou (pomocí vidličky namočené do čokolády), event. snítkami máty.
Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.
Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.