Salátový dresink (zálivka na salát)
- 2 stroužky česneku
- ½ hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku balsamikového octa (nebo jablečného vína)
- Asi 1 kávová lžička čerstvého nasekaného oregana (nebo ½ l˛ičky sueného)
- ½ – 1 polévková lžíce Dijonské hořčice – není nutné
- Trocha čerstvě nasekaných bylinek (bazalka, kopr nebo majoránka) – není nutné
- Česnek oloupejte, na prkénku rozdrťte (např. obrácenou stranou dřevěné lžíce).
- Rozdrcený česnek a další ingredience dejte do zavařovací skleničky (či jiné nádobky s těsnícím víčkem), uzavřete a řádně promíchejte. Pak přidejte k salátu.
Chuť této zálivky bude lepší, pokud se nechá trochu rozležet. Nespotřebovanou zálivku můžete uchovávat v lednici.
Varianta se sýrem s modrou plísní: do zálivky přidejte ¼ hrnku nastrouhaného Roquefortu (Nivy nebo podobného sýru s modrou plísní)
Hlávkový salát (trochu jinak)
- 1 hlávka čerstvého salátu
- 1 salátová okurka
- 2 rajčata
- ¼ červené cibule
- 1 svazek čerstvé bazalky
Na zálivku (dresink)
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 4 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 kávová lžička medu
- Sůl a pepř dle chuti
- Salát omyjte a osušte, natrhejte na menší kousky. Okurku oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Rajčata umyjte a také pokrájejte. Oloupejte cibuli a pokrájejte ji na co nejtenčí kolečka. Omytou bazalku nasekejte na větší kousky.
- Do větší mísy dejte všechny ingredience a řádně promíchejte.
Zálivku (dresink ) ve vhodné nádobce s víčkem pořádně protřepejte, přidejte k salátu, promíchejte a ihned podávejte.
Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.
Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.