Zahrádka se připravuje na zimu

Velvyslanec Eisen s redaktorkou TV NOVA Emmou Smetana na ambasádní zahrádce v Průhonicích.

Velvyslanec Eisen s redaktorkou TV NOVA Emmou Smetana na ambasádní zahrádce v Průhonicích.

Na podzimní zahrádku zavítal 22. října velvyslanec Norman Eisen a na téma komunitních zahrad v USA hovořil s televizí NOVA a serverem Aktuálně.cz. Novinářům vysvětlil, že projekt „People’s Garden“ vznikl v USA v roce 2009 jako pocta presidentu Lincolnovi k 200. výročí jeho narození. Připomněl, že americký ministr zemědělství Tom Vilsack při této příležitosti vyhlásil pozemky kolem ministerstva zemědělství ve Washingtonu D.C. první komunitní zahradou People’s Garden a vyzval k dalšímu zakládání zahrádek. V říjnu 2012 jich bylo založeno ve všech amerických státech téměř 1800.

Na podzim zahrádce dominují různé druhy kapust.

Na podzim zahrádce dominují různé druhy kapust.

Jakou spojitost měl ale vůbec Abraham Lincoln s Ministerstvem zemědělství? V roce 1862, tedy před 150 lety, založil americké ministerstvo zemědělství (U.S. Department of Agriculture, USDA), které tenkrát nazval Ministerstvem lidovým (The People’s Department). Odtud tedy název People’s Garden.

V průhonické Dendrologické zahradě jsou na ambasádní zahrádce k vidění podzimní druhy zeleniny: dýně, ještě i mangold, ale i druhy, kterým nevadí mráz: okrasné kapusty Peacock a Coral, růžičková kapusta a kapusta kadeřavá, které mráz dodává nasládlou chuť.

Čočková polévka s mrkví

  • 6 hrnků vody
  • 1 hrnek  červené čočky
  • 6 mrkví
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • ¾ hrnku špenátu
  • ½ kávové lžičky římského kmínu
  • ½ kávové lžičky kurkumy
  • ½ kávové lžičky mletého koriandru
  • ½ hrnku syrových těstovin střední velikosti (kolínka nebo mušle)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • sůl (dle chuti)
  1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
  2. Čočku propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou. Mrkev  oloupejte a nakrájejte na kolečka asi 1 cm silná. Řapíky celeru omyjte a také nakrájejte na asi centimetrové kousky. Omyté špenátové listy natrhejte na menší kousky.
  3. Čočku dejte do vroucí vody, přidejte kmín, kurkumu i koriandr a dále mrkev, celer a špenát. Ztlumte teplotu na vařiči, hrnec přikryjte poklicí a nechte polévku mírně vařit 35 minut.
  4. Přidejte těstoviny a vařte polévku dalších 10 minut. Nakonec přidejte máslo,  osolte a zamíchejte.

Hotová polévka se může doplnit čerstvou petrželovou natí (kudrnka).

Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.

Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.

Seminář o komunitních zahradách představil české a americké iniciativy

Zemědělská specialistka velvyslanecví Jana Mikulášová představuje americkou iniciativu “People’s Garden“.

Zemědělská specialistka velvyslanecví Jana Mikulášová představuje americkou iniciativu “People’s Garden“.

Zemědělská kancelář Velvyslanectví USA v Praze zorganizovala 16. října 2012 seminář o komunitních zahradách, který umožnil výměnu zkušeností mezi neziskovými organizacemi Prazelenina a Kokoza, jež provozují první komunitní zahrady v Praze, zástupci pražských městských částí, zahradníky, veřejností a médii.

Zemědělská specialistka velvyslanecví Jana Mikulášová mimo jiné představila iniciativu “People’s Garden“ amerického ministerstva zemědělství a projekt zeleninové zahrady velvyslanectví, která existuje od roku 2010. Vysvětlila, co musí zahráda splňovat, aby si mohla říkat People’s Garden:

1. People’s Gardens by měly přinášet nějaký propěch okolní komunitě – například zkrášlovat okolí, poskytovat místo k odpočinku nebo věnovat své výpěstky potřebným. Mnohé z People’s Gardens v USA spolupracují s dobročinnými organizacemi. 2. Dalším kritériem pro People’s Gardens je vytváření partnerství a podpora spolupráce mezi různými jedinci, skupinami a organizacemi. 3. Třetí podmínkou pro People’s Garden je využívání trvale udržitelných praktik při jejím obhospodařování, ať už je to využívání dešťové vody, kompostování, omezování chemických ošetření či naopak podpora užitečného hmyzu.

Matěj Petránek přibližuje projekt Prazelenina v Praze 7.

Matěj Petránek přibližuje projekt Prazelenina v Praze 7.

Matěj Petránek z občanského sdružení Prazelenina a Kristina Řešetáková z občanského sdružení KoKoZa přiblížili své zkušenosti se zakládáním komunitních zahrad v Praze a zodpověděli řadu dotazů publika a novinářů.

Seminář ukázal, že koncept komunitních zahrad je pro českou veřejnost novinkou, která však nachází řadu příznivců, a to i přesto, že zahradničení má v České republice dlouhou tradici. Velvyslanectví chce proto v propagaci pěstování zeleniny na komunitních zahradách pokračovat, a to nejen prostřednictvím projektu ambasádní zahrady.

Na zeleninové komunitní zahrádky lze nahlížet z mnoha aspektů – podporují rozvoj poznatků a vědomostí v komplexnějších souvislostech, umožňují pohyb a pobyt venku, přispívají k poklesu obezity a lepším stravovacím návykům. Společné zahrady také podporují sdružování lidí s podobnými zájmy v daném místě. Od péče o malou rostlinku se postupně odvíjí i větší zájem o vlastní okolí a postupně také o přírodní cykly a přírodu jako celek. Kdo si jednou vyzkouší péči o rostlinky, také rychle pochopí, jak těžký úděl mají chudší národy, které jsou závislé svojí obživou na vlastních výpěstcích. S komunitními zahradami ve Spojených státech je spojeno střídmé hnojení, šetrné ochranné přípravky, kompostování a využívání dešťové vody.

Gratinovaný květák – zapečený se sýrem

  • 6 porcí
  • 1 velký květák (více než 1 kg)
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 1 1/4 hrnku mléka
  • Podle chuti sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • ¼  kávové lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 hrnky nastrouhaného sýru Gruyere
  • ½  hrnku strouhaného parmesanu
  • ¼  hrnku čerstvě nahrubo umleté strouhanky
  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáč vymažte tukem, květák rozeberte na růžičky.
  2. Květák krátce povařte v páře (na mírnějším ohni, v hrnci  s menším množstvím vody), dokud nezměkne. Pak vyndejte květák z vody  a nechte okapat.
  3. Na středně velké pánvi rozehřejte na mírném ohni  máslo a  až se rozpustí, vmíchejte mouku. Za stálého míchání povařte asi 2 minuty. Přidejte mléko a stále míchejte, aby se neutvořily hrudky. Vařte další 3–4 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Takto připravený bešamel dochuťte solí a pepřem a přidejte muškátový oříšek.
  4. Přendejte květák do vymazaného pekáčku, posypte polovičním množství m sýra a přelijte připraveným bešamelem. Nakonec posypte zbývajícím sýrem a strouhankou.
  5. Pečte nezakryté 20 – 30 minut, dokud povrch  nezezlátne.

Překlad receptu z knihy Clary Silverstein „A White House Garden Cookbook: Healthy Ideas from the First Family for Your Family“.

Hrnek (cup) má v americké kuchyni objem ¼ litru.

Připravujeme seminář o komunitních zahradách ve městech

Chtěli byste si pěstovat vlastní zeleninu, ale nemáte zahradu? Pak Vás budou zajímat městské komunitní zahrady, které fungují v mnoha světových velkoměstech a které se objevily i ve dvou pražských městských částech. Na semináři se dozvíte, jak fungují, i praktické rady pro začínající městské zahradkáře.

Seminář se koná v úterý 16. října 2012 od 10 do 13 hodin v v prostorách Amerického centra (Tržiště 13, Praha 1) a jste na něj srdečně zvání!

Seminář umožní výměnu informací mezi organizátory komunitních zahrad v Praze, zástupci městských částí, americkým ministerstvem zemědělství, českými odborníky na zahradnictví a zájemci o zahradničení ve městech.

A kdo na semináři vystoupí?

  •  Jana Mikulášová, zástupkyně ministerstva zemědělství USA, představí projekt „People’s Garden” a zeleninovou zahradu Velvyslanectví USA
  •  Matěj Petránek, občanské sdružení Prazelenina, přiblíží vlastní zkušenosti se zakládáním komunitní zahrady v Praze 7
  •  Kristina Řešátková, sdružení KOKOZA – komunitní kompost a zahrada, seznámí s projektem komunitního kompostování na Jižním Městě
  • Petr Gajdoštin, zástupce společnosti SEMO, poskytne informace o osivech a vhodných plodinách
  • Mirka Paclová, společnost Hortiservis, nabídne rady, jaké druhy zeleniny zvládnou vypěstovat i začínající zahrádkáři

Po prezentacích bude následovat diskuse a občerstvení.

Těšíme se na Vaši účast, kterou prosím podvrďte na e-mailu MikulasovaJ@state.gov.

Americké ministerstvo zemědělství zakládání komunitních zahrad aktivně podporuje od roku 2009, kdy spustilo projekt občanských zahrad nazvaný „People’s Garden”.

Komunitní zahrady mají pozitivní dopad na životní prostředí a komunitu. Pěstování snižuje tzv. karbonovou stopu, jednotlivcům přináší zdravější životní styl (konzumace zeleniny a pravidelný pohyb při udržování zahrady) a místním komunitám napomáhá ke sjednocení a společnému zájmu.

Zahrady také slouží jako příklad používání dlouhodobě udržitelných praktik v zemědělství, neboť se jedná o zahrady s organicky pěstovanými plodinami. Praktiky trvale udržitelného rozvoje zahrnují například používání dešťové vody pro zavlažování,  kompostování a podporu užitečného hmyzu. Samozřejmostí je omezování chemikálií a používání ekologických hnojiv a ošetření.