Konference „Rozmanitostí proti předsudkům“ představila dokumenty, které vznikly díky grantu IVLP

Účastníci konference "Rozmanitostí proti předsudkům"

Účastníci konference "Rozmanitostí proti předsudkům"

Velvyslanectví USA v Praze a Česká televize představily 10. května 20121 na konferenci „Rozmanitostí proti předsudkům“ čtyřdílný dokumentární cyklus „Národnost v pubertě“, který vznikl za finanční podpory grantu amerického vládního programu IVLP (International Visitors Leadership Program) a v koprodukci s Českou televizí.

Potřebu diskuse a vzájemného poznání zdůraznil velvyslanec USA Norman Eisen v úvodu konference „Rozmanitostí proti předsudkům“, kterou zorganizoval Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v Praze.

Jednalo se o první konferenci v rámci projektu, jenž získal grant z fondu AEIF spravovaného ministerstvem zahraničí USA pro účastníky výměnných programů na různá globální témata, která se řeší na místní, národní a mezinárodní úrovni.  Finance získalo dohromady 38 týmů z celkových 683 nabídek, z nichž 137 postoupilo do užšího kola. Výběr byl mimo jiné založen na doporučení specialistů, spolupráci s americkými velvyslanectvími, hlasování bývalých absolventů programů ministerstva zahraničí USA a poroty ministerstva.

Dokumenty, které vznikly v rámci projektu, zachycují běžný život a starosti teenagerů ve vietnamské, muslimské, romské a ukrajinské komunitě. Podle producentky cyklu a režisérky jednoho z dokumentů Terezy Engelové jsou právě mladí lidé klíčem k soužití mezi menšinovou a většinovou populací v České republice. Dokumenty budou po odvysílání v České televizi promítány v několika městech středoškolákům, kteří o nich budou mít příležitost diskutovat s tvůrci, zástupci menšin či odborníky.

Program konference (PDF, 410 kB) a fotografie z konference

Dokumentární filmy cyklu:

Mari a Lili (1/4)
Jak byla Jitka chudá (2/4)
Rihla (3/4)
Aňa, Lesha a Vania (4/4)